28.02.2023 -

INNOVÁCIÓ

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős megtakarítása és a nulla VOC-kibocsátás csak két olyan környezeti előny, amely abból származik, hogy úttörő elektronnyaláb-technológiára váltunk a Contrisson-i telephelyünk egyik acél alapanyagú festékkeményítő gyártósorán.

A technológia első teljes körű alkalmazása során a tekercsbevonat-iparban a gázzal működő festékfilm-érlelő kemencéket és az oldószerégetőt Contrisson egyik gyártósorán nem termikus sugárzásos EB-érlelő alternatívával váltottuk fel. A földgázról való áttérésből származó nettó CO2-kibocsátás-megtakarítás mellett (a becslések szerint 10 év alatt több mint 35 000 tonna CO2-t), az ArcelorMittal új kísérleti projektje a hagyományos oldószeres festékek helyett oldószermentes festéket is használ, ami biztosítja, hogy a festékkeményítés és a térhálósítás szakaszában nem keletkezik VOC-kibocsátás.

Az EU Innovációs Alapjának támogatásával ez az izgalmas, 4,8 millió eurós demonstrációs projekt lehetővé teszi az ArcelorMittal számára, hogy a padlóburkolatoktól kezdve a papíron át a textíliákig a tekercsbevonat-iparban is alkalmazza a padlóburkolatoknál már alkalmazott fejlett EB-érlelési technológiát. A horganyzott acélra ugyanolyan minőséget és tartósságot fog nyújtani, mint a hagyományos rendszerek, ugyanolyan szintű szolgáltatással.

K+F csapatunk több mint 13 évet töltött ezzel a rendkívül ambiciózus projekttel, beleértve egy kísérleti vonal telepítését a Liege-i Kutatóközpontban, hogy a technológiát ipari környezetben is kipróbálhassuk. A kutatóközpontban szerzett ismereteink és az elért eredmények azt jelentik, hogy most már képesek vagyunk alkalmazni ezt a technológiát a Contrissonban, a valós környezetben. Ha a projekt a várakozásoknak megfelelően sikeres lesz, akkor azt tervezzük, hogy a Contrisson többi gyártósorára is kiterjesztjük, és később az összes tekercsbevonó gyártósorunkon bevezethetjük Európa-szerte.

Még 1987-ben mi voltunk az első vállalat Európában, amely "kombinált" vonalakat telepített, amelyek a galvanizálás mellett a bevonási folyamatot is elvégzik, és most rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy elsőként telepíthetjük ezt az új, környezetbarátabb technológiát is.